רשימת קריאה

רשימת הקריאה שלפניכם אינה מקיפה, היא צפויה להתעדכן מעת לעת, ונועדה בעיקר למי שעושה צעדים ראשונים בדרכו של הבודהה. היא כוללת מקורות ממסורות שונות ולאו דווקא ממסורת הזֶן. אולי מסורת אחרת תתאים לכם יותר? תהיה אשר תהיה המסורת שבה תבחרו לתרגל, כדאי לכם ללמוד ולקרוא גם מקורות אחרים. למדו לקרוא ישירות את הסוטרות ואת דבריו של הבודהה. יגיע הרגע שבו לא תסתפקו בפרשנות של מישהו אחר. אל תפחדו להעמיק.

איך לקרוא טקסטים בודהיסטיים?

כשאנחנו ניגשים לקרוא סוטרות או טקסטים שכתבו מורים בעבר, אולי נחוש שיש בהם משהו אטום ובלתי ניתן לפיצוח. יהיו משלים שאינם מתאימים לתקופתנו, או שניסוח הטיעונים ייראה לנו משונה. בסוטרות רבות יש תיאורים שנתפסים בימינו כפנטסטיים. גם הקוסמולוגיה הבודהיסטית כפי שהיא באה לידי ביטוי בסוטרות זרה לנו מאוד. לרוב יהיה לנו קל יותר לקרוא טקסטים של מורים בני זמננו, אבל גם שם נוכל למצוא ניסוחים שיגרמו לנו לאי-נוחות. הדרך להתגבר על המכשולים ולמצות את הצוף שיש לטקסטים האלה להציע היא לקרוא אותם מעבר למילים, מתוך כוונה להגיע אל המהות ולקרוא אותם מתוך עצמנו.

כל הטקסטים הבודהיסטיים הועלו על הכתב כיוון שהמורים, הבודהיסטוות והבודהות חשבו שיש בהם גרעין של אמת שיהדהד בלבבות של מי שיקראו אותם. כדי שהאמת תהדהד בלבכם אתם צריכים לפתוח אותו, להניח לדעות קדומות ולשיפוט, ולשאול את עצמכם פעם אחר פעם: מה הכותב מנסה להגיד לי? לא באופן כללי, אלא לי אישית – הוא הרי מכיר אותי, הוא שוכן בלבי; אם אקשיב טוב – אוכל לשמוע אותו מדבר ישר אלי.

מושגי יסוד

קרן ארבל, דברי הבודהה: תרגומים מתוך הכתבים הבודהיסטיים המוקדמים (הוצאת אוניברסיטת תל-אביב, 2017).

קרן ארבל, "השגה או נטישה? מחשבות על מודל ההתעוררות בבודהיזם המוקדם".
מאמר מאיר עיניים, שאני ממליץ בחום לקרוא כדי להשתחרר מרעיונות שגויים על ההתעוררות

בודהה, "הדרשה לרוהיטסה" (SN 2.19), בתוך: קרן ארבל, דברי הבודהה: תרגומים מתוך הכתבים הבודהיסטיים המוקדמים (הוצאת אוניברסיטת תל-אביב, 2017), עמ' 257. ראו כאן תרגום שלי מאנגלית.

גאוטמה בודהה, דברי אמת – דהמפדה, תרגום מפאלי, מבוא והסברים: אסף פדרמן.

רופרט גתין, בודהיזם: היסטוריה, הגות ותרגול (הוצאת אלטרנטיבות, 2014).

ג'ק קורנפילד, הלב הנבון (הוצאת מודן, 2009).

זֶן

תרגום לאנגלית לחיבור בנדואה ( 弁道話 ) – שיחה על תרגול הדרך בלב שלם. לספר הקדמה מאירת עיניים, הערות שוליים ופרשנות מאת הרוֹשי קוֹשוֹ אוּצ'יאמה (Uchiyama).

Eihei Dogen, The wholehearted way (Tuttle Publishing, 1997).

גואו גו הוא אחד מתלמידיו הבכירים של מורה הצ'אן שנג יין. הספר הזה הוא מדריך תרגול מומלץ מאוד שמתאים למתחילים ול"מתקדמים" כאחד.

Guo Go, The Essence of Chan: A Practical Guide to Life and Practice according to the Teachings of Bodhidharma (Shambhala Publications, 2012).

ספר מומלץ מאוד של תיך נאת האן על האופן שבו עובדת התודעה.

Thich Nhat Hanh, Understanding Our Mind: 51 Verses on Buddhist Psychology (Parallax Press, 2002).

אייהי דוֹגֶן, "פוקַנזַאזֶנגי – זאזֶן, הדרך המומלצת לכולם". כאן תרגום שלי לעברית.
מאמר קצר עם הנחיות לישיבת שיקנטאזה.

מילות הדרכה מפי קייזאן הפטריארך הרביעי של הסוטו זֶן ביפן.

Keizan Jokin Zenji, “Zazen Yojinki: Notes on What to be Aware of in Zazen”, in The Art of Just Sitting: Essential Writings on the Zen Practice of Shikantaza, eds. by John Daido Loori roshi (Wisdom Publications, 2004).

מוהו נולקה, "תרגול למבוגרים", 2003. הטקסט המקורי בקישור הזה; כאן תרגום שלי לחלק מהפרקים.

אתם מוזמנים להוסיף המלצות בתגובות

 

2 תגובות בנושא “רשימת קריאה

    1. היי אורי,

      סליחה על התגובה המאוחרת 🙂 משהו לא לגמרי בסדר בדיווח האוטומטי שאני מקבל כשיש תגובות חדשות באתר.

      תודה על שהקדשת זמן לכתוב תגובה באתר.
      אני ממש שמח להכיר חברים חדשים בדרך.

      האם היית רוצה להוסיף הצעות לרשימת הקריאה?

      סבסטיאן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *